Kan ik mijn energiecontract opzeggen bij verhuizing

13-06-2024

Gaat u binnenkort verhuizen, dan zijn er meerdere dingen die geregeld moeten worden. Waar we natuurlijk onze handen al vol hebben aan het fysiek verhuizen van onze spullen, moet er ook worden nagedacht over administratieve zaken, zoals het verhuizen of opzeggen van uw energiecontract.

Bij AN verhuizers snappen we heel goed dat er een hele hoop op u afkomt en daarom helpen we u niet alleen met uw verhuizing en inboedelopslag, maar ook bij allerlei andere administratieve vraagstukken, zodat u zich volledig kunt focussen op hetgeen wat belangrijk is en dat is u te settelen op uw nieuwe plek. Een van de vraagstukken die we graag met u willen bespreken, is het opzeggen van uw energiecontract bij een verhuizing. Hoe werkt dit in de praktijk en welke mogelijkheden zijn er?

Nieuwe leverancier op uw nieuwe adres

Wanneer u kiest voor een nieuwe energieleverancier op uw nieuwe adres, dan is het wel belangrijk dat u zeker weet dat u uw huidige contract (bijna) afloopt. Nu is dit in het geval van een dynamisch of variabel contract, waarbij u vaak een maand opzegtermijn heeft geen probleem en gaan we er gemakshalve dus ook even vanuit dat dit de huidige situatie is. Andere mogelijkheden bespreken we uiteraard straks ook. Kies u voor een nieuwe leverancier, dan moet u er wel rekening mee houden dat u tijdelijk 2 energiecontracten heeft. Niet erg, maar wel belangrijk om uw oude contract op tijd op te zeggen. Heeft u een langdurig contract, houd dan niet alleen rekening met de 30 dagen opzegtermijn die standaard geldt, maar ook met een eventuele opzegvergoeding die gerekend wordt voor de misgelopen inkomsten van uw huidige energieleverancier.

Tijdelijk op 2 adressen

Wanneer u middenin een verhuizing zit, is de kans groot dat u een tijdelijk energiecontract theeft afgesloten. Het voordeel hiervan is, dat deze op beide adressen kan worden gebruikt. Belangrijk is wel om dit na te vragen bij uw huidige leverancier, aangezien dit niet in alle gevallen mogelijk is. Het regelen van een verhuizing kan vaak eenvoudig online of telefonisch. Belangrijk is wel dat u dit uiterlijk 14 dagen voor de daadwerkelijke verhuisdatum doet. Heeft u nu twee verschillende leveranciers voor gas en stroom, iets wat we regelmatig zien, dan moet u vanzelfsprekend even met beide contact opnemen om de verhuizing door te geven.

De eindafrekening

Het maakt niet uit of u nu uw huidige energieleverancier meeneemt naar uw nieuwe woning of dat u overstapt naar een andere aanbieder. In beide gevallen zal er namelijk een eindafrekening worden gemaakt. Logisch, want u heeft in uw nieuwe woning natuurlijk een andere meter en ook de nieuwe bewoners dienen een startpunt te hebben vanaf waar er straks kosten in rekening gebracht zullen gaan worden. Heeft u een slimme meter, dan zullen de meterstanden automatisch worden doorgezet en hoeft u zelf niets te doen.

Heeft u deze niet, dan is het belangrijk dat u op de dag dat u gaat verhuizen, de meterstanden opschrijft van zowel uw oude als nieuwe woning. Belangrijk is dat u ze niet alleen noteert, maar u ook een foto maakt als bewijs. Stel dat de nieuwe bewoners dan een afwijkende meterstand doorgeven als de meterstanden die u heeft doorgegeven, dan heeft u het bewijs dat uw standen kloppen.

Het doorgeven van de meterstanden moet u binnen 5 dagen nadat u bent verhuist doen. Vergeet dit absoluut niet, want anders zal de energieleverancier een schatting maken van het verbruik en dat valt in de meeste gevallen hoger uit dan het daadwerkelijke verbruik.

Wat als uw nieuwe woning geen gasaansluiting heeft?

Stel dat u van een klassieke jaren 30 woning besluit te gaan verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan is het aannemelijk dat uw nieuwe woning geen gasaansluiting meer heeft en u hier dus ook geen contract voor nodig heeft. Het is daarom dus belangrijk om uw contract dan op te zeggen. Goed om te weten, is dat u niet alleen uw gascontract kunt stopzetten, maar u het volledig energiecontract moet beëindigen om vervolgens alleen een contract af te sluiten voor stroom. Wat belangrijk is om te weten, is dat uw energieleverancier, ondanks dat u geen gasaansluiting meer heeft, wel een opzegvergoeding in rekening mag brengen. Het is dan dus ook raadzaam om dit van tevoren even goed na te vragen.

Terug naar overzicht

Waarom A.N. Verhuizers?

  • Scherpe vaste prijzen
  • Offerte binnen 24 uur na taxatie
  • Persoonlijk & professioneel
  • Handig (gratis) verhuispakket!
  • Flexibel, alles is mogelijk
Offerte aanvragen

Alles in huis voor een zorgeloze verhuizing

Arjan Nazari

Eigenaar @ A.N. Verhuizers

Hoi, ik ben Arjan!

Samen met mijn team help ik u graag om uw verhuizing van A-Z soepel te laten verlopen.

Heeft u een vraag of wilt u graag wat meer informatie? Stuur dan gerust een berichtje via Whatsapp.

Ik probeer dan zo snel mogelijk op uw bericht te reageren!